Hvorfor et godt selvværd er nøglen til et lykkeligt liv

  • Post author:
  • Post category:Blog

Og hvad du kan gøre for at styrke dit eget

Jeg lever og ånder for at styrke andre menneskers selvværd, for jeg ved af personlig erfaring, at et godt og stærkt selvværd er den bedste gave du kan give dig selv. I takt med at dit selvværd styrkes, følger din selvtillid som regel automatisk med af sig selv, for når du kender dit eget værd, og ved at du er god nok som du er, så har du også et langt større overskud til at kaste dig ud i ting der der normalt ville skræmme dig, for din tro på dig selv, og dine tanker om dig selv, er blandt andet afgørende for hvordan du tackler nederlag og uforudsete situationer 

Mennesker med et godt selvværd, har nemmere ved at bære over med sig selv. De tager ved lære af deres fejl på en konstruktiv måde. De straffer ikke sig selv, ved at skælde sig selv ud over ting de sagde og gjorde, eller ikke gjorde. De ser sig selv med blidere øjne, fordi de ved at det kun forværrer situationen at være hård ved sig selv.

Mennesker med et godt selvværd, har mindre trang til at kritisere andre. De har overskud til at se tingene fra flere perspektiver, og har lettere ved at bære over med andres fejl. De har som regel også lettere ved at bevare roen i diskussioner, og vælger deres kampe med omhu. De ved at de ikke bliver mindre værd af at føje en anden, også selvom de ikke er enige. 

Mennesker med et højt selvværd frygter ikke at fejle på samme måde som mennesker med et lavt selvværd sædvanligvis gør. De ved nemlig, at det ofte er de fejl de begår, der lærer dem allermest, og motiverer dem til at gøre det endnu bedre fremadrettet.

Mennesker med et højt selvværd er ofte bedre til drage omsorg for sig selv, bedre til at tage pauser når det er nødvendigt at hvile sig, og bedre til sige fra overfor situationer der truer deres indre fred og selvrespekt. De er som regel også gode til at nyde deres eget selskab, og frygter derfor ikke ensomhed, på samme måde som mennesker med et lavt selvværd ofte gør.

De er gode til at sætte grænser, og gode til at overskride egne grænser, fordi de føler sig gode nok uanset udfaldet. Det er ikke fordi at deres tro på dem selv og deres eget værd, aldrig vakler, de ved bare godt at det er okay ikke at være på toppen hele tiden, og at det kræver tid, tålmodighed og selvomsorg at komme ovenpå igen. 

De er ikke så sort/hvid-orienterede, men forstår at lade farverne glide sammen. De ved at man godt kan være glad for noget, og ked af noget andet, på samme tid, og at det er okay at have modstridende følelser. De stoler på at de har evnerne, om end ikke nu, så med tiden, til at vende en ubehagelig situation om til noget positivt og meningsfuldt. 

Mennesker med et højt selvværd er ofte mere proces-orienterede, end mål-orienterede, fordi de går ud fra, at hvis processen er god, så bliver målet det også i sidste ende. 

De frygter ikke kritik på samme måde som mennesker med et lavt selvværd ofte gør, fordi de er i stand til at sortere i konstruktiv og brugbar kritik, og ligegyldig og arrogant kritik. 

Mennesker med et højt selvværd, overanalysere ikke alting og ser ikke farer der lurer alle steder. De tager livet som det kommer, og er bedre til at fastholde sig selv i nuet, fordi de ved at det er her, der er mest værdi at hente.

Mennesker med et højt selvværd skammer sig sjældent over fortiden, de er bedre til at lade det gå, som ikke var ment til at blive, og de bærer sig selv med stolthed, fordi de ved, at det er deres oplevelser og erfaringer gennem livet, gode som dårlige, der har skabt den de er idag.

Mennesker med et højt selvværd frygter kun fremtiden i momenter. De er gode til at nytænke, og finde løsninger, og de ser for det meste fremtiden som en mulighed for at udvikle sig yderligere, fordi de ved at de aldrig bliver for kloge til at lære nyt, eller for stolte til at ændre mening, og gå i en anden retning hvis det er det der kræves. De ved også at de ikke kan forhindre noget ubehageligt i at ske, ved at frygte det på forhånd.

De har sjældent lyst til at fastholde sig selv i en ubehagelig sindstilstand, gennemleve et traume igen og igen, og hele tiden huske sig selv på noget der skete engang. De oplever noget ubehageligt, tackler det på deres egen måde, og lægger dét bag sig, som ikke længere gør gavn at holde fast i. Det kan næsten føles som om at de glemmer at det er sket, men i virkeligheden ved de af erfaring, at det de lader fylde i deres tanker, er dét der afgør hvor hurtigt de healer efter en traumatisk, sorgfuld eller anden kaotisk hændelse. Det betyder ikke at de aldrig tænker på det der er sket, det betyder bare at de ikke længere lader det styre deres tanker, og dermed deres liv.

Mennesker med et højt selvværd er ofte gode til at lytte til deres intuition, og handle på det de mærker. De stoler simpelthen på, at de signaler de opfanger, er meningsfulde tegn, og ikke værdiløse tanker. De har en grundlæggende tro på, at de godt ved hvad der er bedst for dem selv, og har ikke altid brug for, at andre skal anerkende deres tanker og idéer inden de fører dem ud i livet. 

De følger det, deres sjæl og hjerte fortæller dem er rigtigt at gøre, og derfor får de ofte succes med de projekter de kaster sig over. De stoler på sig selv, har tålmodighed med processen, og lærer af de fejl, som de begår undervejs. De fejl som grundlæggende set, slet ikke er fejl, men udfordringer vi skal igennem for at kunne udvikle os.

De her mennesker er ikke født med særlige evner. Mange af dem har haft alle odds imod sig tidligere i livet, og måske har de det endda også lige nu. Mange er blevet mobbet, har været ensomme, psykisk udfordrede, fysisk udfordrede, haft familiemæssige vanskeligheder osv, og de fleste af dem har måtte kæmpe ekstremt hårdt for at styrke deres selvværd, eller endda genopbygge det fuldstændigt igen. 

De har lavet et kæmpe stykke indre arbejde, og her snakker jeg ikke om at deltage i et par meditationer, eller gå til et enkelt foredrag, daske ned forbi terapeuten et par gange, sidde med et par kinesiske meditations-klokkekugler i hånden i 3 x 5 minutter, skrive 15 sider i deres dagbog, gå et par halvhjertede ture i skoven, deltage i en yoga-prøvesession eller læse en halv bog, der rent faktisk kunne gøre en forskel i deres liv, hvis de gad at læse den færdig.

Nej, mange af de her mennesker, har bevidst eller ubevidst startet en vedholdende proces, som endte med at ændre deres indstilling til dem selv, og til livet, og dermed deres indstilling til den verden som omgiver dem. De har fundet noget der virkede for dem når de var triste, og det har de holdt fast i, og brugt som hjælp til selvhjælp. De har grædt, og fejlet og haft lyst til at give op og gå tilbage til det gamle, og velkendte, men der har alligevel været en kraft indeni dem, der var stærkere end ønsket om at give op på dem selv, og den kraft indeholder vi allesammen! Nogle af os skal bare have lidt hjælp til at nedbryde de mure der holder den inde, og det er helt okay. Faktisk mere end okay! Det er fuldstændig naturligt! 

Leonard Cohen, forfatteren af min yndlingssang, Hallelujah,  sagde engang “There is a crack in everything. That’s how the light gets in.” Jeg elsker det citat, for ja, der er en sprække i alting der lukker lyset ind, og det er den sprække du skal finde, så du kan åbne den mere og mere, for at lade lyset og varmen trænge helt ind i dit hjerte og din sjæl, så din indre kraft for alvor kan bryde igennem. Husk at intet kan gro uden lys. Når du mærker, og anerkender dit eget værd, så er du nået et vigtigt punkt på din rejse imod et unedbrydeligt selvværd! Det hele handler om dine tanker, og hvilken retning du lader dem styre dine følelser, og din adfærd i. Du er ikke herre over alt hvad der sker i dit liv, men du er herre over dine egne tanker!

Livet er en spændende, men udfordrende størrelse. Vi vil allesammen opleve modstand, ingen kan gå igennem et helt liv uden at føle sorg, smerte, savn, svigt osv. Vi kan ikke forhindre at ting sker, ting der er ude af vores hænder, men vi kan forhindre at de her episoder ødelægger vores tro på os selv, og forfølger os resten af livet. 

Vi kan opbygge så meget indre styrke, at uanset hvad livet byder os, så lever vi videre. Ikke bare overlever, men lever med fornyet håb, mod og styrke. Det kræver meget ja, men det er det hele værd, det tør jeg roligt at love dig, for jeg har selv gjort det.

Hvad skal der så til for at jeg kan få det sådan, tænker du måske? Det er egentlig en meget simpel proces, men dermed ikke sagt at det er nemt, for det kræver vedholdenhed, tålmodighed, tid, øvelse, selvdisciplin, og tonsvis af selvkærlighed, at træne sin hjerne til at tænke anderledes, ligesom det kræves at træne sin fysisk. Du får ikke noget godt resultat ud af en halvhjertet indsats. Tværtimod vil de fleste opleve at føle et endnu større nederlag bagefter, når de har besluttet sig for at det er for svært, og givet op. Det er ikke fordi det ikke er okay at føle at det er for svært, for det ER svært, men ta’ i stedet en pause, eller så mange du har brug for, og lov dig selv at prøve igen når du har samlet kræfter. Du snyder kun dig selv ved at give op.

Okay, først skal du tage en beslutning! En beslutning om at påbegynde det store indre arbejde der ligger forude, men som er nødvendigt for at højne, opbygge eller genopbygge dit selvværd. Det er måske en af de vigtigste beslutninger du skal tage i dit liv. 

Sig det højt til dig selv, eller endnu bedre, skriv det ned, i hånden. Når det er sagt højt eller nedskrevet, er det sværere at ignorere dit eget ønske om et stærkere selvværd. Skriv ned hvad det er du ønsker at opnå. Det kunne f.eks være at turde snakke med fremmede, velvidende om at det du har at byde ind med, er interessant og relevant for andre. Det kunne være, at blive bedre til at sætte grænser, og rent faktisk sige nej, når der er noget du ikke har lyst til, i stedet for at høre dig selv sige “ja, det kan/vil jeg gerne” når alt indeni dig skriger NEEEEJ! Det kunne være at lægge fortidens traumer bag dig, så du igen kan føle dig let om hjertet. Det kan være hvad som helst der fylder i dit liv, og forhindrer dig i at gøre de ting som dit hjerte og sjæl længes efter. 

Så skal du begynde at tænke over hvad der gør dig rigtig glad, og så gøre det! Du skal give dig selv lov til at gøre de ting der får dig til at glemme tid og sted. Du skal simpelthen prioritere din egen glæde højere end noget andet, for når du er glad, har du et langt større overskud, og en meget længere lunte. Og nej, det er på ingen måder egoistisk at prioritere dit mentale helbred højere end noget andet, det er en nødvendighed hvis du ønsker at leve et liv i balance, for når du er noget godt for dig selv, giver dig selv den omsorg som du giver til alle andre, den omsorg som du fuldt ud har fortjent, så giver det dig også et langt større overskud til at være mere for andre. Ren win win!

Derefter skal du lave en aftale med dig selv om at begynde at tale og tænke pænt om dig selv. Du skal give dig selv et løfte om IKKE at være nedsættende og grov overfor dig selv, og de fejl du vil komme til at begå fremadrettet. Lov dig selv, at give dig selv den samme trøst og forståelse, som du ville give til enhver anden der havde brug for det. Jeg snakker f.eks højt til mig selv hvis jeg er bange, ked af det eller noget helt tredje. Siger “bare rolig, det skal nok gå” eller “Du vidste ikke bedre, men nu er du den erfaring rigere”, bare et eller andet opmuntrende som beroliger mit nervesystem. Vi ved jo allesammen godt hvad det gør ved et menneske ofte at blive talt grimt til, især når man i forvejen er ked af det. Vi ved godt, at vi kan skade et andet menneske psykisk ved at være lede, og det gælder altså også for os selv! Hvis du hele tiden er hård ved dig selv, så er du faktisk din egen værste fjende, for du slipper aldrig for din konstante selvkritik. Du får aldrig fred. Øv dig i stedet på at blive din egen bedste ven. Din egen største støtte, for du er den der kender dig selv allerbedst, og i virkeligheden den eneste der præcis ved, hvad der skal til for at trøste og opmuntre dig på bedst mulig vis. 

Find noget du dagligt kan bruge som anker i en presset situation. Med det mener jeg, at finde ind til et sted i dig selv, hvor du får ro til at samle mod, finde styrke og skabe overblik. F.eks når du har lyst til at sige ja til noget du ikke har lyst til, fordi du er bange for en negativ reaktion fra modparten, når du bliver nervøs inden du skal møde nye mennesker, eller når du begynder at overanalysere en samtale du havde tidligere på dagen. Det skal være noget du kan gøre lige nu og her, for at det skal have en effekt. For mit eget vedkommende har jeg altid min dagbog med mig, og jeg har igennem mange år givet mig tid til at skrive om mine tanker og følelser inden jeg skulle igennem grænseoverskridende og angstprovokerende situationer. Om det så bare har været 2 minutter, har det givet mig et afbræk i mine dystre tanker, og givet mig en mulighed for at dele det med nogen. Udover det har jeg en playliste med musik, som beroliger mig, gør mig glad og får mig til at føle håb igen. Musik er noget af det der kan vække allerflest følelser i os, så vælg dine numre med omhu. Det skal være musik der virkelig taler til dit hjerte, og din hjerne. Noget med lidt dybde, som du kan spejle dig i.

De to ting kan jeg altid benytte mig af, uanset hvor jeg er og hvad jeg skal, og du kan helt sikkert også finde noget som virker for dig, men jeg kan virkelig anbefale dig at skrive og høre musik. Du kunne også lytte til korte, guidede meditationsøvelser, lave vejrtrækningsøvelser, afspændingsøvelser, eller tegne. Bare det er noget der kan hjælpe dig med, at få kontrol over dine tanker.

En anden vigtig ting, er at indarbejde nogle gode rutiner, og have små ting i hverdagen som du kan se frem til. Jeg ved at jeg altid skal hygge mig om aftenen, uanset hvor hård en dag der venter mig. Jeg tænder lys, hører musik og skriver om min dag. Det er for mig selvomsorg på højeste plan, og det har tit givet mig en stor ro indeni at vide, at det var det jeg havde at se frem til når dagen var omme, og alle mine gøremål var overstået. Find noget du nyder at lave, om det er at læse, strikke, male, etc er ligegyldigt, bare det er noget du hygger dig med, og noget du gør kun for dig selv.

Hvis morgenerne er svære, så brug 5 minutter til et kvarter, på at ligge i sengen inden du står op, og tænk så på at tankens kraft har en kæmpe magt. Jeg har selv skrevet som det første når jeg vågnede, i perioder hvor jeg har været meget presset. Tændt stearinlys, sat musik på og skrevet. Det har krævet at jeg satte vækkeuret til at ringe tidligere, men det har reddet mange af mine dage fra at blive så tunge, som mine tanker havde gjort dem til på forhånd. Øv dig i at vende dine negative tanker, om til positive tanker. Når du har øvet dig i et stykke tid, vil du opdage at det bliver nemmere, og at du kan gøre det hurtigere, og til sidst er det en vanesag. Ligesom med alt andet du øver dig på. Du tænker en giftig tanke, og erstatter den nærmest automatisk med en mere styrkende tanke. Det er muligt at de sorte tanker vender tilbage igen og igen, men igen og igen vil du være i stand til at vende dem om til noget der er bedre for dig. Det her er ikke nemt, men det er effektivt. Det renser dit sind, og styrker din tro på at du kan komme godt, og positivt igennem dagens udfordringer. Du ved nemlig nu, at de tanker du starter dagen med, vil have en stor indflydelse på dit humør resten af dagen. Jeg vil altid anbefale dig at notere din tanker, følelser, erfaringer, erindringer og oplevelser ned. På den måde kan du selv følge din udvikling på tætteste hold, og det vil være svært at fortælle dig selv, at du ikke har gjort noget særligt for at udvikle dig, for det har du, og det skal du ikke glemme. Vi har ofte tendens til at tænke “åhh det var ikke noget særligt…!” om vores egne bedrifter, og nærmest glemme hvor meget vi har været igennem for at nå hertil, men når man skriver det ned, kan man altid gå tilbage og læse om hvordan man havde det i en given situation, og hvordan man tacklede den, og det er en kæmpe hjælp når man skal lære sig selv og sine mønstre bedre at kende, og styrke sit selvværd, for når du kan læse dine egne ord, om dine egne personlige sejre, er det svært at overse dit eget værd, din egen styrke, dit mod, dine sorger, og glæder, dine håb, dine intuitive tanker der viste sig at være rigtige. Der er så meget værdi i at skrive dagbog, og jeg anbefaler det vitterligt til alle jeg møder på min vej.

Jeg har selv skrevet over 10.000 sider igennem de sidste 4 ½ år, og jeg tænker ofte på at jeg aldrig ville have udviklet mig på samme måde, hvis ikke jeg havde gjort det så kontinuerligt. Jeg kan ikke længere fornægte overfor mig selv, at jeg er stærk og modig, og positiv og sjov, for det meste i hvert fald. Jeg kan heller ikke fornægte mine svage sider, men jeg har accepteret at de også er en del af mig, og at jeg ikke kan være god til det hele. 

Det at skrive, har i det hele taget ændret mit syn på mig selv, og givet mig en indsigt i mit eget indre, som jeg aldrig ville have opnået på nogen andre måder. Jeg kan huske den første gang jeg læste noget igennem jeg havde skrevet og tænkte “Fuck, hvor er du egentlig bare klog!”. Det var seriøst et af de vildeste øjeblikke jeg nogensinde har haft med mig selv, for den dag fik jeg et helt andet syn på den jeg er. 

At påbegynde en bevidst proces om at styrke dit selvværd kræver ikke andet, end at du tager en beslutning, og lover dig selv aldrig at give op, uanset hvor hårdt det bliver undervejs. Det koster ikke en krone, men det koster kræfter, tålmodighed og masser af selvomsorg. 

Hvil dig, hold lange pauser når du har brug for det, sov på det, snak om det, skriv om det, men hank så op i dig selv, og prøv igen. Bliv ved og ved, indtil du kan mærke at din indsats har belønnet dig med et lysere syn på livet, og et mere værdifuldt syn på dig selv, og bliv så ved, resten af dit liv! 

Et godt selvværd er den største gave du kan give dig selv, for livet føles lettere og sjovere når man hviler i sig selv, og kender sit eget værd. Det er ikke noget der bare kommer over natten, og det kræver at du gør en daglig indsats, men når du har gjort det til en vane at arbejde med dig selv, så har du ikke lyst til at stoppe igen. Du har lyst til at blive ved med at udvikle dig.

Det kræver at du prioriterer dig selv højere end du har gjort førhen, og selvom du måske vil føle dårlig samvittighed over at sætte dig selv først til at starte med, så lov mig at du gør dit allerbedste, for at overbevise dig selv om at du fortjener alt det bedste livet har at byde dig på, og at du er i din gode ret til at gøre det der gør dig glad, og gør det så! 

Du sidder selv med den nøgle der vil sikre dig et lykkeligt liv. Du skal bare dreje den!

Du behøver ikke andres tilladelse for at hygge dig, have det sjovt og være lykkelig. 

Det er din menneskeret!

Jeg har allerede hjulpet mange mennesker med at påbegynde deres indre arbejde, og jeg vil med glæde hjælpe dig også. 

Kærlig hilsen Christina