Derfor skal du skrive dagbog, hvis du virkelig ønsker at ændre dit liv

  • Post author:
  • Post category:Blog

Jeg har skrevet dagbog næsten hver eneste dag siden den 9. oktober 2015. I skrivende stund har jeg skrevet 69 dagbøger, hvilket svarer til ca 11.000 sider, så jeg lover dig at dette blogindlæg er skrevet med stor erfaring, visdom, samt kæmpestor tillid til, at de skrevne ord er den primære årsag til, at jeg formåede at komme igennem lidelser så store, at de er umulige at beskrive i kortfattethed, selv for en rutineret skriver som mig. Idag bruger jeg selvfølgelig dagbøger som et meget vigtigt led i de terapeutiske forløb jeg har, med kvinder og unge piger, og alle der har fordybet sig i at skrive, har fortalt mig at det har haft en afgørende betydning for, at det er lykkes dem at ændre deres tankemønster, deres syn på dem selv og deres omverden, og dermed deres liv. De har opnået store ændringer i deres liv, fordi de har givet sig hen til at fordybe sig i deres indre. En ung pige sagde forleden dag til mig “Jeg har opdaget at jeg selv kan styre mit humør ud fra mine tanker” og senere tilføjede hun at hun havde skrevet alting ud, en aften hvor alt var kaostisk, og tilsidst var der ikke mere. Hun var ikke længere vred, fortvivlet og ked af det, hun var okay igen. Det healer at skrive, og jeg kan ikke gentage nok gange, at alle mennesker der kæmper med noget indeni, bør gribe en kuglepen og en notesbog, og skrive alt ud ved hver en given lejlighed.

Derfor startede jeg selv med at skrive dagbog.

Min egen historie med at skrive dagbog har været meget sporadisk gennem mine teenageår, og i mine 20’erer. Jeg har altid elsket at skrive, men jeg har ikke altid vidst at det en dag ville ende med at redde mit liv, få vendt mit selvbillede, ændre mit liv, og hjælpe mig med at finde mit livs formål, og modet, tålmodigheden, viljen og styrken til at forfølge det. 

Jeg startede med at skrive dagbog da mit liv bogstavelig talt lå i ruiner. Jeg havde mistet stort set alting, og lå alene med min hund, i en lille hytte, og var bange, ulykkelig og ensom. Jeg havde brug for at skrige, men det kunne jeg ikke byde hunden. Jeg havde brug for at snakke, brug for at fortælle min version af historien, men der var ingen til at lytte. Jeg vred mig i sengen, hev mig i håret, og brød hulkende sammen, men stoppede så mig selv, fordi jeg var bange for at lade mine tanker og følelser løbe af med mig. Jeg var bange for at lade mørket i mit indre tage fuldstændig over, og flere gange overvejede jeg at ende mit liv, for jeg kunne på ingen tænkelig måde overskue min situation, hverken lige nu og her eller fremadrettet.

Jeg var fanget inden i mig selv. Jeg var fanget i mit liv, men jeg kunne ikke flygte fra det. Jeg kunne ikke flygte fra min situation, så jeg kunne lige så godt se i øjnene at det var virkelighed, og begynde at hjælpe mig selv, for jeg var i krise og jeg havde akut brug for psykisk førstehjælp hvis jeg skulle blive her. Nærmest pr instinkt, trak jeg min jeg sorte notesbog op ad tasken. Den jeg altid bar på mig under uddannelsen som Naturformidler, for at kunne notere vigtige ting ned med det samme, og så begyndte jeg at skrive. 

Jeg lod bare min hånd følge mine tanker, og opdagede efter noget tid, at jeg  begyndte at falde til ro. Mit hjerte slog langsommere, mine hænder rystede mindre og mine tanker var på en eller anden måde ikke længere så angstprovokerende, for jeg havde omdannet dem til ord. Jeg havde omdannet dem til noget håndgribeligt og læseligt, og det gav mig en helt ny indsigt og forståelse for mig selv, og det jeg nu stod midt i, og overfor. Jeg fik mulighed for at lytte til mit eget hjerte, og forstod nu, at jeg blev nødt til at skille følelser og fornuft ad. Skulle jeg igennem det her, som et helt menneske, så skulle jeg konstant sørge for at rense mit sind for giftige tanker, hele tiden kunne finde ind til et roligt sted i mit indre, og hele tiden vide at jeg havde nogle at dele mine tanker og følelser med, og her blev min dagbog min redning, og min allerbedste og mest loyale, ærlige og fortrolige ven.

Jeg har skrevet dagbog siden, og jeg er ret overbevist om at jeg aldrig stopper igen, for det er den mest effektive form for egenterapi jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med. Jeg har skrevet dagbog utallige steder, i utallige situationer og i utallige sindstilstande. Jeg har opdaget ting om mig selv, som jeg aldrig havde opdaget hvis ikke jeg havde fordybet mig så meget, og så længe, i mig selv. Jeg har opdaget hvor klog jeg er, hvor stærk jeg er, og hvor vild en intuition jeg er i besiddelse af. Jeg har, ved at skrive alt vigtigt ned, ved selvsyn opdaget at min intuition vejleder mig, guider mig og viser mig vejen, hver eneste dag. 

Jeg har opbygget mit selvværd, min selvtillid, mit mod, og mine drømme ved at skrive om det hele, lede efter svar, og finde dem, og jeg har opdaget at jeg sjældent har brug for at spørge andre til råds om vigtige beslutninger i mit liv, fordi min egen indre visdom er den bedste til rådføre mig med. Jeg har lært at tænke før jeg taler, og vælge mine ord med omhu. Jeg har lært at jeg kan være besidderisk, dårlig til at kommunikere og hurtig på aftrækkeren. Jeg har fordybet mig i alle afkroge af mit sind. Fra det mest eventyrlige og smukke der findes i mit indre, til det dybeste, og mest uhyggelige mørke, men det hele er mig. Og det hele er værd at give opmærksomhed, for hvis du kun fordyber dig i lyset. I det varme, hyggelige og smukke, så skaber du en kæmpe ubalance i dit indre, og ydre liv. Det svarer til kun at træne din mave, men glemme ryggen fuldstændig. Du er nødt til at tage fat i begge dele, for at opbygge et sundt, stærkt og afbalanceret sind, der vil ruste dig til at leve det liv du virkelig ønsker at leve.

Sådan kommer du i gang

Det eneste du skal bruge er en notesbog og en kuglepen – en investering på under 30 kroner som kan ændre dit liv. Så er der vidst ingen undskyldninger for ikke at komme igang, vel? Køb gerne en bog du synes er fin, det skal være sådan at du har lyst til at sidde med den på skødet i mange timer til den er fyldt. Jeg køber næsten alle mine i Flying Tiger, Søstrene Grene og i Normal, og gerne en lille stak ad gangen, så jeg aldrig løber tør.

Nu lægger du bogen i tasken, nettet eller hvad du ellers bruger, og lover dig selv at prioritere dig selv højere og anderledes, fra nu af. Det vil sige at du skriver i din dagbog i stedet for at se ligegyldige Tv-programmer og serier, kigge på Facebook, Instagram eller Snapchat når du venter, når du keder dig og når du har brug for at tømme hovedet, for du finder ikke hjælpen alle mulige andre steder. Du finder den inde i dig selv. Den visdom du søger ude, besidder du allerede inde. Du er bare nødt til at lede efter den, for hvis der skal ske en forandring i dit liv, er det nødvendigt at du begynder at opprioritere dit indre arbejde, og nedprioritere de vaner der står i vejen for at det vil lykkes dig. Hvis du vil udvikle dig, er du nødt til at gøre en helhjertet indsats, men at skrive er en hyggelig og afslappende indsats, der bringer ro, klarhed og mening med sig. 

Start med at skrive dag, dato og tidspunkt. F.eks lørdag d. 25/7 2020 kl 10.24. Skriv gerne flere gange i løbet af dagen. Det behøver ikke være mere end et par minutter ad gangen, det handler om at tømme hovedet for negative, triste og tunge tanker, skabe afstand og give mulighed for at tænke i andre, mere positive og konstruktive baner. Skriv tid hver gang du skriver. Kl 17.11, kl 19.27, kl 06.37 osv. På den måde kan du nemt opdage hvornår på dagen du besidder mest positiv energi. Jeg er f.eks super dårlig om morgenen til at hive mig selv op, men resten af dagen, og især om aftenen er jeg i et andet gear, og indretter mit liv efter det. På den måde lytter jeg til mine egne behov, og har fået et helt andet syn på mig selv. Jeg er en natteravn, og det er okay ikke at fare rundt om morgenen, når jeg præstere allerdårligst der.

Sæt dig godt til rette hvor end du er, og følg så dine tanker. Det der fylder mest, er det der skal først ud, men der er ingen regler. Du skal finde din egen vej, og skrive din egen historie, men et tip er at starte præcis med det du tænker og føler lige nu. F.eks “Jeg har det ad helvedes til lige nu. Jeg er vred og ked af det fordi x igen har været nedladende overfor mig. Det gør mig så rasende og jeg føler mig magtesløs, men jeg orker ikke flere konflikter nu. Hvad skal jeg stille op? Måske kunne jeg bare lade være med at ringe noget tid? Lige mærke efter om det egentlig er vigtigt for mig at bevare relationen. Den gør jo i virkeligheden ikke noget godt for mig. Er altid ked af det efter en samtale” 

Du sætter ord på dine følelser, skaber distance til dine problemer, og giver dig selv mulighed for at reagere anderledes end du plejer. Du begynder at opdage at det rent faktisk virker at vende situationen med dig selv inden du træffer en beslutning, og at du vil få mindre og mindre brug for at ringe rundt og dele dine tanker, følelser og udfordringer med andre, fordi alt kommer ud igennem din hånd. Du er trods alt den der kender dig selv allerbedst! Det kan virke usammenhængende og underligt mens man skriver, men lad være med at tænke for meget over det, for en stor del af tiden kommer ordene før betydningen, og derfor skal du læse det du har skrevet igennem. Det kan tage lang tid at skrive det, og et øjeblik at læse det, men det er her du opdager din egen indre visdom. Opdager at du selv lige har besvaret dit spørgsmål. Jeg kan godt love dig, at det er en fed følelse at opdage at ens egen indre visdom, er ofte er rigeligt, og at man ikke har brug for andres vejledning og mening, fordi det ofte er mere forstyrrende og forvirrende, end gavnligt, når der skal træffes vigtige, personlige beslutninger.

Flere gode grunde til at skrive

1. Du ser dit tanke, følelses- og reaktionsmønster sort på hvidt. Det er et enormt vigtigt skridt i selvindsigtens retning, da nøglen til en vedvarende forandring ligger gemt i dine daglige rutiner. Både de indre og ydre. 

2. Du glemmer ikke hvor meget du har klaret og hvor langt du har flyttet dig, og det er vigtigt når du skal styrke dit selvværd og din selvtillid, for du opdager at selvom det måske går langsomt, så er du hele tiden i proces, og har aldrig været gået i stå. Det er super vigtigt at huske dig selv på, og så skal du huske at rose dig selv, bære over med dig selv, heppe for vildt på dig selv, og fejre hver eneste lille personlig sejr du opnår.

3. Du har altid én ved hånden som du kan dele alting med. Også dem du ikke har lyst til at snakke om, og dem har du sikkert mange af, ligesom mig. Jeg har erfaret både på egen krop og sjæl, og igennem mit arbejde, at hvis ikke vi vil snakke om det, så kan vi altid skrive om det, for det der fylder i os og gør nas, det skal ud af os på den ene eller den anden måde. Hvis det hele bliver derinde, så hober det sig til sidst op, og viser sig bl.a. som smerter i kroppen, søvnbesvær, modløshed, angst og mange andre ubehagligheder, som allesammen er der for at fortælle os at noget er galt.

4. Du omdanner dine tanker til ord, så det abstrakte bliver til noget konkret. Det er nemmere at forholde sig til, især når man er under pres. Samtidig giver du dig selv tid og mulighed for at skabe overblik over dine følelser, og finde ud af hvordan du kan handle anderledes end du plejer, så du begynder at skabe den forandring du ønsker. Hvis du altid reagerer ved at blive hidsig under en diskussion, så er det nu du skal begynde at finde ud af hvorfor, og begynde at lede efter alternative måder at reagere på.

5. Dine ønsker og håb har større chance for at manifestere sig når du har nedskrevet dem, for i takt med at dit selvværd og din selvtillid stiger, vil du få mere og mere lyst til at bevise overfor dig selv at du kan opnå alt hvad du ønsker, hvis du virkelig ønsker det nok, samtidig med at du hele tiden giver dig selv et løfte om at kæmpe for dig selv. Når noget er nedskrevet forpligter det på en dybere måde, end de tænkte og sagte ord.

6. At skrive i hånden er en af de allerbedste metoder at bruge når ny lærdom skal slå rod. Det gælder ikke mindst den nye lærdom du får om dig selv, for du vil lære ting om dig selv undervejs, som du skal bruge til at nå de mål du vil begynde at sætte dig for. Så notér alt vigtigt ned om dig selv, f.eks at du idag reagerede anderledes end du plejer, at du overskred en grænse, at du tillod dig selv at græde, at du er begyndt at interessere dig for en ny hobby eller hvad det nu kan være. Alt er vigtigt, for det vil vise dig at du gør og kan mere end du tror, sætte sig fast derinde, og give dig styrke til at blive ved med at udvikle dig.

7. Kvaliteten af dine tanker bliver synlig når du har nedfældet dem kontinuerligt i en længere periode. Et negativt mindset vil aldrig nogensinde give dig et lykkeligt liv, og du vil begynde at forstå, at du er den eneste der kan ændre den måde du tænker om dig selv, situationer og andre mennesker. Når du ændrer din måde at tænke på, så vil alt omkring dig også ændre sig. Det lyder totalt kliché, men husk at de er opstået af en grund! Tankens kraft har kolossal stor magt, så jo mere du arbejder på at opbygge et sundt og afbalanceret tankemønster, jo større forandringer kan du skabe i dit liv.

8. Dit sind bliver renset og “afgiftet”. Se på dit sind, som en have du skal passe og pleje, så den kan gro, blomstre og give frugt. Hver dag ville du sikre dig at dine planter havde de rette betingelser for at give de smukkeste blomster, og de lækreste frugter. Du ville sørge for at de stod i solen, beskærer dem, og sørge for at de fik rigeligt med vand og næring. Du ville ikke hælde gift i dine planter, buske og træer, og nægte dem adgang til den livsgivende sol, vel? Det må du heller ikke gøre med dit sind. Du kommer til at forkrøble det.

9. Du opdager hvor klog du er, hvor unik du er og hvor stærk du er, og at alting er nemmere at håndtere når du er god ved dig selv, stolt af dig og har din egen ryg. Du vil også opdage hvor sjov du er, og det er vigtigt at huske at være lidt humoristisk, ellers virker det hele bare for trist og surt. Jeg har virkelig grinet meget af mig selv når jeg efterfølgende har læst ting jeg har skrevet i vrede, eller bare når jeg har gjort eller sagt noget sjovt. Du skal opmuntre dig selv mest muligt, for hvis du ofte er sur på dig selv, og hele tiden spænder ben for dig selv, så er det svært at nå derhen hvor du gerne vil være. Når du skriver om dit eget liv, vil du hurtigt opdage om du er din egen bedste ven, eller din egen værste fjende. Du lærer dig selv at kende på en ny, dybere og konstruktiv måde.

10. Du opdager at din intuition ikke fejler dig! Når du skriver dine tanker ned dagligt, vil du opleve at meget af det du tænkte, og havde en fornemmelse af, viste sig at være rigtigt, og at det er en stor gave at leve et intuitivt liv, for det betyder at du med stor sandsynlighed vil finde lige præcis den vej, der vil lede dig på sporet af det liv som du er skabt til at leve. Dit livs formål.

11. Du træner ikke kun din intuition. Du træner også din evne til at være nærværende, for det kræver tilstedeværelse at skrive. Når du hver dag øver dig i at være nærværende med dig selv, vil du opleve at det bliver nemmere og nemmere at høre, og mærke de beskeder der kommer til dig, og finde modet til at handle på det du hører, føler og fornemmer.

12. Når du skriver din egen historie, så gør du en aktiv indsats for at heale gamle traumer, udvikle dig selv og hjælpe dig selv. Du vil få en helt anden forståelse for dig selv, og du vil se dig selv med andre øjne. Det er samtidig utrolig forløsende at få lov at skrive alting ud, uden at blive forstyrret af andres meninger.

13. Når du skriver dagbog er det nemmere at tackle ensomhed, og vende din tid alene om til noget nærende og positivt. At kunne være alene med sig selv, og nyde det, er virkelig en fantastisk evne at have, for det betyder at du er i stand til at udrette mirakler på egen hånd.

14.  Du vil  også opleve, hvis du fortsætter med at skrive igennem længere tid,  at det bliver nemmere at se gammel skyld, skam og frygt med andre øjne, og forstå at du ikke vidste bedre engang, og derfor ikke havde mange andre muligheder for at handle anderledes. Vrede, aggressioner, underkastelse osv er instinktive overlevelsesstrategier til at komme igennem pressede situationer, og hårde tider, og du bør derfor ikke skamme dig over at føle sådan, eller handle på måder som du bagefter synes er pinlige og underdanige. Det er helt naturligt! Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har haft lyst til at slette ting jeg har skrevet, fordi jeg har været sindssygt flov over mig selv, men jeg har ikke gjort det. Jeg har lovet mig selv at stå ved hver eneste kapitel af min historie, for den har skabt den kvinde jeg er idag, og den kvinde jeg vil udvikle mig til at blive, og det samme har, og vil din historie gøre for dig. 

Lidt gode råd

  • Når starter med at skrive, er det helt normalt at tankerne flyver rundt, men bare følg med og lad være med at blive irriteret på dig selv. Husk at du netop er ved at træne dig selv til at fokusere på én ting ad gangen, og bare skriv hvad der falder dig ind. Efter noget tid vil du opleve at det bliver nemmere at holde fast i det der er vigtigst, og få skrevet det ned i detaljer, så det giver mening når du læser det senere hen. Du kan evt skrive stikord hvis der er meget der pludselig presser sig på, eller du har brug for at skabe et overblik. F.eks “Arbejde, Berit, Nattesøvn, Aftale på lørdag…..”. Så er det bare at starte fra en ende, springe lidt i det, vende tilbage, lade det ligge.. Du skal finde din egen måde at gøre det på.
  • Prøv næste gang du er oprevet, at skrive om det med det samme i din dagbog, istedet for at sende den rasende sms du lige har lyn-tastet, eller foretage et opkald til en eller anden der gider lægge øre til dig. Jeg har selv brugt et ordsprog meget der lyder sådan her “Når følelserne siger NU, skal fornuften sige VENT” og det er præcis det din dagbog kan hjælpe dig med. At lade fornuften sejre over følelserne, så du kan begynde at handle anderledes end du plejer. Den giver dig mulighed for at lade dig vælge dine kampe med alleryderste omhu.
  • Læs det du har skrevet igennem, gerne hver gang (i hvert fald når du lige er startet) ellers vil det være svært for dig at opdage dine styrker, kvaliteter, visdom, og alle de sider som du skal arbejde på for at lave de ændringer i dit liv som du ønsker dig. Når du læser det hele igennem, opdager du hvad der er vigtigt for dig at fokusere på for at skabe transformation, hvad der er mindre vigtigt, og hvad du helt bliver nødt til at slippe.
  • Hvis du ønsker at kamptræne din intuition, så skal du skrive alle intuitive tanker ned. F.eks “Jeg ved bare at jeg får det job jeg lige har været til samtale omkring. Jeg ved ikke helt hvordan, det er en god ansøgning, og jeg er kvalificeret, men det er der sikkert mange der er. Jeg kan bare mærke en ro indeni som jeg sjældent har følt før, og jeg kunne mærke at der var en helt særlig energi imellem os til samtalen. De sagde ikke noget særligt der kunne bekræfte min fornemmelse, men jeg kunne mærke at de var vilde med mig” – Når de så to dage senere ringer og siger at du har fået jobbet, så kan du altid bevise overfor dig selv at du havde ret, præcis hvordan du kunne mærke det! Jo flere gange det viser sig at du har ret, jo mere begynder du at stole på din intuition, og tilsidst vil det føles helt naturligt for dig at følge den. Du lærer også at skelne mellem dit ego og din intuition.
  • Gør det til en hyggelig og naturlig rutine at skrive. Jeg elsker f.eks at ligge om aftenen og høre musik, tænde helt vildt mange stearinlys, drikke te, og så bare skrive om alle mine oplevelser, mine drømme, mine bekymringer osv. Det er et helt ritual for mig, og det har hjulpet mig meget igennem svære tider at vide at jeg altid skulle hygge mig om aftenen. Jeg har altid min dagbog med mig, og har skrevet i mange venteværelser, i mange skove, på mange bænke, i mange pauser osv. Det handler om at udnytte tiden rigtigt. Tiden er din allervigtigste råvare, og den kommer aldrig tilbage, så lær at udnyt den bedst muligt. 
  • Du er nødt til at at træffe en beslutning om at vælge det, at skrive dagbog til, og derfor give plads til det i dit liv. Det vil sige at du bliver nødt til at vælge noget andet fra. Det kunne være at se serier hver aften på Netflix, hele tiden have aftaler med andre, eller noget andet der kræver mange unødige timer af dig dagligt. Det er altafgørende at du gør det ofte, gerne hver dag, for at mærke effekten. Du er det allervigtigste projekt du nogensinde kommer til at arbejde på, og du skal være sammen med dig selv hver dag resten af dit. Du er den eneste person du skal være sammen med hver dag, resten af dit liv. Læs det lige igen, og dvæl ved tanken et øjeblik: Du er den eneste person du skal være sammen med hver dag, resten af dit liv! Så gør gør dig umage, vær detaljeret, tænk, føl, græd, grin og opdag din egen magi. Det fortjener du.

Til sidst vil jeg huske dig på at øvelse gør mester, og ønske dig god fornøjelse, held og lykke, samt sende dig en masse kærlighed. samt postiv, let og styrkende energi. Jeg ved det ikke er nemt at skabe store forandringer i sit liv, men vær tålmodig, for alt dit indre arbejde, vil pludselig begynde at afspejle sig i dit ydre liv. Pludselig vil du møde dine mennesker, finde din vej og skabe mening i alt det som livet har budt dig på af sorger og glæder. Jeg hepper på dig, og jeg er stolt af dig, for hvert eneste ord du sætter dig ned og skriver, for jeg ved at det en dag vil hjælpe dig med at indse hvor fantastisk du er, hvor speciel du er og hvor meget du er i stand til at udrette på trods af livets modgang og nedture. Og husk så også at skrive om alle de gode ting. Alle miraklerne, alt det uventede smukke, og alt det andet der får dit hjerte og din sjæl til at smile af lykke. 

Kærlig hilsen Christina