Horsemanship betyder i al sin enkelthed – forholdet mellem hest og menneske – og bygger på, at relationen imellem os skal være så ligeværdigt som muligt! Der tales både om god horsemanship og om dårlig horsemanship – jeg har herunder fokus på det gode. Når du vælger denne form for hesteassisteret terapi som Natur- og hesteterapi tilbyder, vælger du samtidig at lære et nyt sprog. Et sprog, du måske aldrig før har tænkt over kan være en afgørende faktor på din vej imod et roligere, mere nærværende og afbalanceret liv.
Hvad er Horsemanship?
Horsemanship er et forholdsvis nyt begreb i Danmark, som er blevet udbredt gennem de sidste 20-30 år. Det er en metode, som tilgodeser hestenes naturlige adfærd – og en metode, jeg brugte længe før, jeg vidste, at den havde et navn. Folk, der går ind for Horsemanship, går som regel også ind for naturligt hestehold, men det er ikke en nødvendighed for at forstå, hvad god horsemanship betyder – og det er helt okay at holde hest på andre måder, bare man tilgodeser deres behov og vægter dem højere end sine egne. Heste er gode til at tilpasse sig ligesom os, men der er grænser for, hvad vi kan tillade os at byde dem for at få det til at passe nemmest ind i vores liv.
Horsemanship er ikke noget specielt eller svært træningssystem, men er ganske enkelt forståelsen af hestens psykologi og naturlige adfærd, og ifølge mig er det noget, alle kan lære – hvis de vil. Ved at omgås og studere hestene i deres naturlige omgivelser, vil man hurtigt lære at forstå deres signaler og dermed også lære at forstå de signaler, vi selv udsender. Vi kommunikerer med hestene på deres præmisser og bruger aldrig vold eller tvang – heller ikke aggressive, verbale tilråb tolereres. Heste hører udmærket, og det er sjældent nødvendigt at hæve stemmen betydeligt højere end normalt for, at de lytter til os. Ofte er det nok at bruge vores kropssprog til at fortælle dem, hvad det er, vi gerne vil have dem til.
Skab gensidig tillid
Heste er følsomme og sensitive dyr, og de skal til hver en tid behandles med respekt og værdighed. Derfor består en vigtig del af mit arbejde i at introducere alle, der vælger hesteassisteret terapi, for denne fantastiske måde at opbygge et godt forhold til hestene på. Gensidig tillid er nemlig nøglen til et succesfuldt samarbejde.
Terapi med heste er noget helt unikt, og når vibefinder os midt i naturen sammen med dem, vil vi opleve hvor stærk en indvirkning, deres afslappede holdning til livet har på os mennesker. De kan om nogle lære os om mindfulness og grounding – de er nemlig skabt til at være jordbundne og til at leve i nuet!
For at få et nært forhold til hestene er det nødvendigt at sætte sig ind i deres naturlige adfærd. Det gør man bedst ved at bruge tid i blandt dem og studere dem – f.eks. når de er i stalden, når de går i samlet flok på folden, og når de spiser. Her vil du hurtigt opdage, hvem der leder flokken, og det giver et nemt overblik over deres signaler. Når du ser dem klø hinanden og lege, vil du se deres glæde – og opdragelse af de unge heste, som prøver kræfter af med de ældre.