Horsemanship

Forholdet mellem hest og menneske

Horsemanship betyder i al sin enkelthed – forholdet mellem hest og menneske – og bygger på, at relationen imellem os skal være så ligeværdigt som muligt! Der tales både om god horsemanship og om dårlig horsemanship – jeg har herunder fokus på det gode. Når du vælger denne form for hesteassisteret terapi som Natur- og hesteterapi tilbyder, vælger du samtidig at lære et nyt sprog. Et sprog, du måske aldrig før har tænkt over kan være en afgørende faktor på din vej imod et roligere, mere nærværende og afbalanceret liv. 

Hvad er Horsemanship?
Horsemanship er et forholdsvis nyt begreb i Danmark, som er blevet udbredt gennem de sidste 20-30 år. Det er en metode, som tilgodeser hestenes naturlige adfærd – og en metode, jeg brugte længe før, jeg vidste, at den havde et navn. Folk, der går ind for Horsemanship, går som regel også ind for naturligt hestehold, men det er ikke en nødvendighed for at forstå, hvad god horsemanship betyder – og det er helt okay at holde hest på andre måder, bare man tilgodeser deres behov og vægter dem højere end sine egne. Heste er gode til at tilpasse sig ligesom os, men der er grænser for, hvad vi kan tillade os at byde dem for at få det til at passe nemmest ind i vores liv. 

Horsemanship er ikke noget specielt eller svært træningssystem, men er ganske enkelt forståelsen af hestens psykologi og naturlige adfærd, og ifølge mig er det noget, alle kan lære – hvis de vil. Ved at omgås og studere hestene i deres naturlige omgivelser, vil man hurtigt lære at forstå deres signaler og dermed også lære at forstå de signaler, vi selv udsender. Vi kommunikerer med hestene på deres præmisser og bruger aldrig vold eller tvang – heller ikke aggressive, verbale tilråb tolereres. Heste hører udmærket, og det er sjældent nødvendigt at hæve stemmen betydeligt højere end normalt for, at de lytter til os. Ofte er det nok at bruge vores kropssprog til at fortælle dem, hvad det er, vi gerne vil have dem til.

Skab gensidig tillid
Heste er følsomme og sensitive dyr, og de skal til hver en tid behandles med respekt og værdighed. Derfor består en vigtig del af mit arbejde i at introducere alle, der vælger hesteassisteret terapi, for denne fantastiske måde at opbygge et godt forhold til hestene på. Gensidig tillid er nemlig nøglen til et succesfuldt samarbejde. 

Terapi med heste er noget helt unikt, og når vibefinder os midt i naturen sammen med dem, vil vi opleve hvor stærk en indvirkning, deres afslappede holdning til livet har på os mennesker. De kan om nogle lære os om mindfulness og grounding – de er nemlig skabt til at være jordbundne og til at leve i nuet!

For at få et nært forhold til hestene er det nødvendigt at sætte sig ind i deres naturlige adfærd. Det gør man bedst ved at bruge tid i blandt dem og studere dem – f.eks. når de er i stalden, når de går i samlet flok på folden, og når de spiser. Her vil du hurtigt opdage, hvem der leder flokken, og det giver et nemt overblik over deres signaler. Når du ser dem klø hinanden og lege, vil du se deres glæde – og opdragelse af de unge heste, som prøver kræfter af med de ældre. 

Heste er fra naturens side skeptisk anlagte, og derfor kan vi som mennesker ikke forlange, at de umiddelbart viser os blind tillid. De er nødt til først at se os an for at kunne fornemme, om vi er okay at stole på, og alt efter vores udstråling og sindsstemning samt hestens personlighed kan det variere i tid og sted, for heste er lige så forskellige som os. Det, du opnår med hesten over tid, er et partnerskab, og det partnerskab starter fra jorden ved siden af hesten og ikke fra ryggen af den. Som en lille, klog dreng sagde til mig en dag, vi stod og striglede: “Man kan ikke rigtigt kalde det en hobby… det er mere et venskab!” – og det har han så evigt ret i. Det venskab, du får med hestene, når du giver dig tid til at lære dem at kende, er uvurderligt! 

Hestene stoler på dig, når du udstråler ro og overblik, for de kan instinktivt mærke, at det er okay at være tryg ved dig og dine kommandoer. Du vil opleve en helt anden energi fra dem, hvis du er nervøs og anspændt, og det er helt okay – alt har sin begyndelse. Jeg vil lære dig, hvordan du med hjælp af din vejrtrækning og dit kropssprog kan få kontakt til hestene på en positiv og tillidsvækkende måde.

Som nævnt starter det hele fra jorden… fra bunden. Du vil enten møde hestene i stalden eller på folden. Vi starter med at hilse på dem og lade dem mærke, at vi er taknemmelige for deres tilstedeværelse og venlighed. Måske vil de gerne kløes eller følges med os, mens vi snakker.

Deres nærvær er som balsam for sjælen. Hvis du har mod på det, kan vi strigle dem. Det skal ikke bare være en hurtig overhaling med børsten, men en grundig omgang med følelse, hjerte og nærvær. Det er virkelig mindfulness på højeste plan. Læg mærke til hestens signaler, når du bruger tid på at gnubbe den. Hvor er det dejligt? Og hvor er det ubehageligt? Står den roligt og hviler? Eller er den urolig og flytter sig fra dig? Ved at lægge mærke til dens signaler, vil du opdage, at de ofte er en afspejling af dine egne, og dermed en unik måde til at opnå selvindsigt på.

Jeg elsker at strigle! Det er vitterligt en af de største fornøjelser i mit liv! Jeg led førhen af tankemylder, som jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle håndtere, men når jeg striglede, fik jeg ro i mit hoved. Angst, stress, depressioner, tvangstanker og alt, hvad jeg ellers kæmpede med engang, kom helt på afstand, imens jeg stod med hesten og striglede den i vores egen lille verden. Her lærte jeg virkelig at være i nuet, for hvis ikke jeg var nærværende og kærlig, så flyttede hesten sig fra mig. Selv, når jeg prøvede at overbevise mig selv om, at jeg var rolig og afbalanceret, så afslørede hestene min virkelige sindstilstand – og med den viden kunne jeg nu begynde at mærke efter, inden jeg henvendte mig til hesten. Det har sparet mig for mange jagte rundt på folden efter en hest, der ikke ville i nærheden af min dårlige energi. 

Der er intet svært ved at omgås heste, og det kræver ingen forudsætninger at deltage i et natur- og hesteassisteret forløb. Det eneste, det kræver, er lysten til at være i naturen sammen med hestene. Hvis du ikke vil, skal du selvfølgelig ikke, da der er masser af andet at byde på – men jeg er ret sikker på, at du ikke vil fortryde, at du prøvede. Det hele handler om tillid – både til mig, til hestene og til dig selv.

Galleri

29855353_10156225500754868_964756720_n

Falcon med ung araberhingst efteråret 2016

29314475_10156185536289868_8965939664296869888_n-1

Christina og Falcon maj 2017

75496050_473443539972556_4497985984855539712_n

Marts 2019

56317593_2120508061403554_2910396429635682304_n

Marts 2019

Indlæs flere
Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte mig både på telefon, sms eller mail, hvis du har spørgsmål eller ønsker yderligere oplysninger. Jeg tilbyder en gratis, afklarende telefonsamtale, inden du beslutter dig for, om jeg er den rette til at hjælpe dig videre i livet.